Tècnica per una conducció eficient i preventiva
L’autoescola Parés et resumeix les tècniques bàsiques que s’han d’aplicar per l’examen:

1.- Arrencada i posada en marxa:
- Arrencar el motor sense trepitjar l’accelerador.
- La primera marxa només s’ha d’utilitzar per iniciar a moure i s’ha de canviar a segona després de 2 segons o uns 6 metres aproximadament.
- Excepcionalment, en una baixada és pot arrencar amb segona marxa; tots els altres casos s’iniciarà amb primera marxa.
- Trepitgi el pedal d’embragatge a l’arrencar: amb l’embragatge a fons “tallem” la transmissió i tan sols gira el motor i el volant d’inèrcia i no gira la caixa de canvi ni el disc d’embragatge.

2.- Acceleració i canvis de marxes:
Segons les revolucions:
- En els motors de gasolina: entre les 2.000 i 2.500 r/min
- En els motors dièsel: entre les 1.500 i 2.000 r/min
Segons la velocitat:
- a 2ª marxa: als 2 segons o 6 m
- a 3ª marxa: a partir d’uns 30 km/ h
- a 4ª marxa: a partir d’uns 45 km / h
- a 5a marxa: per sobre d’uns 60 km / h
Recorda que el cotxe de l’autoescola a la pantalla multi-funció indica la marxa que portes i la marxa desitjada.

3.- Utilització de les marxes:
Circular el més possible en les marxes més llargues i a baixes revolucions.
- És preferible circular en marxes llargues amb l’accelerador trepitjat en major mesura que en marxes curtes amb l’accelerador menys trepitjat.
- Però no portar el cotxe ofegat
En ciutat, sempre que sigui possible, utilitzar la 3ª i 4ª marxa.
- El cotxe consumeix menys en les marxes llargues i a baixes revolucions.
Una eficient utilització de la caixa del canvi són els anomenats “salts de marxa”, que consisteixen a passar de 2ª a 4ª; de 3ª a 5ª,… de la mateixa manera per la reducció de 5ª a 3ª, de 4ª a 2ª, etc.

4.- Velocitat de circulació:
Mantenir-la més uniforme possible; buscar fluïdesa en la circulació, evitant les frenades, acceleracions i canvis de marxes innecessaris.
- Moderar-la: el consum de carburant augmenta en funció de la velocitat elevada al quadrat.
- Un augment de velocitat del 20% (passar per exemple de 100 a 120 km/h), significa un augment del 44% en el consum (de 8l / 100 km a 11,5l / 100 km).
No deixar el peu recolzat al pedal d’embragatge al conduir; aquesta mal costum, en aparença inofensiva, pot sortir molt cara, la lleu pressió del peu sobre el pedal provoca el desgast prematur del collarí d’embragatge i haver de canviar tot el kit d’embragatge.
No deixar la mà descansant sobre la palanca de canvi; aquesta petita pressió pot provocar el desgast dels engranatges. Recordeu, les mans sempre al volant i només a la palanca quan vagi a canviar de marxa. A més, així té capacitat de maniobra sobre el volant.

5.- Desacceleració:
En les desceleracions aixecar el peu de l’accelerador i deixar rodar el vehicle per inèrcia amb la marxa engranada sense que baixi de 1.000 rpm.
- Per tant, en les detencions “sempre que sigui possible”, s’immobilitzarà el vehicle sense reduir prèviament de marxa.
No arribar en “punt mort” a un semàfor amb vermell, s’ha d’arribar amb una marxa engranada, a més d’incrementar el consum resulta extremadament perillós.

6.- Parades:
En les detencions, punt mort.
- Mantenir l’embragatge a fons en les parades és una mala pràctica que no aporta res i, en canvi, sí que pot perjudicar la mecànica, ja que desgasta prematurament el collarí de l’embragatge. Quan s’aturi, en un semàfor en vermell per exemple, porti sempre la palanca de canvi a la posició de punt mort i retiri el peu del pedal d’embragatge.
El cotxe de l’autoescola està equipat amb el sistema Start & Stop, per tant, el cotxe t’ajudarà a aplicar aquesta tècnica.

7.- Anticipació i previsió:
Una bona anticipació i una distància de seguretat adequada faran que la conducció sigui molt més eficient.
- La distancia de seguretat frontal és molt important, per l’examen podem utilitzar la tècnica dels 1-2-3. o en castellà el 1101-1102.
Un ampli camp de visió que permeti veure 2 o 3 vehicles per davant, ens permetrà advertir amb suficient antelació els imprevists que puguin sorgir en la carretera.
En el moment en què es detecti un obstacle o una reducció de la velocitat de circulació en la via, aixecar el peu de l’accelerador per anticipar les següents maniobres.

8.- Aerodinàmica:
A l’hivern no cal anar en màniga curta i a l’estiu es pot anar a 24ºC.
No obrir les finestres a alta velocitat, perquè es produeix una major resistència a l’aire i un major consum de carburant.

9.- Pneumàtics:
Una pressió de pneumàtics de 0,3 bars per sota de la pressió fixada pel fabricant incideix en un sobre consum d’aproximadament un 3%, així que mantingui la pressió correcta.
Procureu no colpejar els pneumàtics contra vorades: un cop fort pot modificar els reglatges de la suspensió, desequilibrar les rodes, variar les cotes de direcció i provocar vibracions al volant.
Volant: gira sense arribar al límit. Girar el volant fins al límit afecta l’estat de la direcció i la suspensió (ròtules, tacs silenciadors…) quan s’apropi al topall final, deixa un petit marge per no forçar la direcció.
El seu cotxe ho agrairà.

10.- Un nou estil de conducció econòmica, ecològica i segura!
La conducció eficient són unes noves tècniques de conducció que permeten uns estalvis mitjans d’un 15% de carburant, una reducció d’emissions contaminants i un augment de seguretat en la conducció. Aquestes tècniques són importades d’altres països de la UE i van sorgir per adaptar l’estil de conducció a les modernes tecnologies dels vehicles.
Actualment, les tècniques de la conducció eficient són una novetat i estan sent introduïdes tant en el sistema d’ensenyament per a l’obtenció del permís de conducció, com en cursos i actuacions encaminades a formar els conductors experts.
A l’autoescola Parés hi creiem i ho ensenyem a tots els nostres alumnes. En poc temps, aquestes tècniques estaran a l’abast de tots els conductors i tots podrem gaudir d’un estil de conducció més eficient en l’ús de l’energia, segur i d’acord amb el medi ambient.