L’examen de conduir és un maldecap per a moltes persones. Entre la prova teòrica, amb els seus exàmens tipus test, i la part pràctica que no perdona ni un sol error, l’estrès i la por al fracàs poden jugar en contra nostre.

De fet aquesta és la principal causa d’error en la part pràctica de l’examen de conduir: el nerviosisme fa que no conduïm de manera relaxada, i per tant que caiguem en errors nous, que mai havíem comès en les sessions pràctiques al costat del professor.

Abans de res, molta calma

El primer pas per triomfar en l’examen pràctic és temperar els nervis. I és el pas més difícil. Els nervis són el nostre aliat com a aspirants perquè ens fan estar alerta, enfocats en l’única tasca important del moment: l’examen. Però si deixem que els nervis ens dominin passaran de ser una ajuda a un turment.

La millor manera d’impedir que ens dominin els nervis és saber del cert que estem preparats: quantes pràctiques hem fet? Ser fer totes les maniobres que se’m demanen? se estacionar? se girar? se circular per autopista? he tingut temps a corretgir tot el que m’ha ensenyat el professor? em sento preparat per conduir?

Una manera d’anar amb confiança a l’examen és repetir que “el que sabem, ho sabem”. La resta poden ser imponderables, com que se’ns creui un obstacle sobtat per al qual no estem preparats per reaccionar, perquè hi ha situacions que només es poden resoldre amb experiència. Serà mala sort, però la nostra confiança no s’ha de ressentir.

Per sobre de tot, calma.

Si cometem un error i suspenem, sempre ho podem interpretar per la part positiva perquè es tracta d’una experiència acumulable per al següent examen. Confiant que hem practicat prou, tenim ja moltes possibilitats d’aprovar. Això sí, no et plantegis anar a l’examen pràctic “per si sona la flauta”.